Pribor za slikanje na svilo



Okvir

Običajno mora biti svila pri slikanju napeta, zato jo vpnemo v okvir iz mehkega lesa (zaradi lažjega pritrjevanja z bucikami ali žebljički). Obstajajo fiksni in nastavljivi okvirji, katere je mogoče naravnati na velikost svilenih rut 55 X 55 cm, 90 X 90 cm in 110 X 110 cm (zmanjšajo se do velikosti robčka 28 X 28 cm) in šalov v velikosti 40 X 150 cm. Možno je dobiti tudi okvirje za kravate in prevleke za blazine. Poleg lesenih okvirjev so na razpolago tudi lesena stojala, na katera pritrdimo okvirje. Z lahkoto reguliramo širino, višino in naklon okvirja.

Žebljički, bucike

Z vpenjanje svile na okvir uporabljamo trizobe žebljičke, napenjalne grabljice ali bucike z barvnimi glavicami. Le-te najmanj poškodujejo svilene tkanine, zelo enostavno jih pritrdimo in odstranimo.

Čopiči

Za nanašanje barve na svileno tkanino največkrat uporabljamo kvalitetne čopiče iz mehke in naravne dlake. Imeti moramo vsaj dva čopiča. Debelejšega uporabljamo za barvanje večjih površin, tanjši pa mora biti tako tanek, da pridemo z njim v najmanjše kotičke s konturo narisanega motiva.

  

Flomaster za skiciranje

S flomastrom Fantom rišemo direktno na svileno tkanino, po teh črtah nato s konturnim sredstvom razmejimo ploskve. Sled flomastra počasi izginja v stiku z vlago oziroma najkasneje v 24-ih urah.

Specialna sol

Uporabljamo jo za doseganje posebnih učinkov. Njena lastnost je, da vleče nase vlago in hkrati s tem tudi barvo. Zrnca soli posrkajo iz okolice ustrezno količino barve. Odvisno od tega kako mokra ali suha je barva, izoblikujemo specifične vzorce.

Kozarec za vodo

Najbolje je imeti pri roki dva kozarca z vodo, ki imata široko odpritino. V enem čistimo čopiče, drugi nam sluši za reševanje raznih nepredvidljivih situacij (packe) in pri barvanju velikih površin, ki jih predhodno navlažimo. Prav tako je pomembna tudi bombažna krpa, ki dobro vpija vlago. Vanjo brišemo čopiče, ko so preveč mokri in konjice kontur, kadar so zamazane.



Naprej, Nazaj

[nazaj na začetno stran]